Discuția cu partenerul

"Îmi dau seama că nu pot spune nimic pentru că el se simte inadecvat". (Revicki V, 2008)

Răspunsul femeii la ejacularea precoce (EP) a partenerului se schimbă cu timpul: inițial, femeia poate evita să deschidă acest subiect din cauza fricii de a nu răni sentimentele bărbatului și/sau de a nu-i crește sentimentele de inadecvare. Aceasta poate duce la o “complicitate a tăcerii‘, în care niciunul dintre parteneri nu dorește să discute despre această problemă. Mai târziu, femeia poate aborda acest subiect, însă constată că bărbatul neagă existența unei probleme sau evită să discute despre EP, ceea ce poate determina sentimente de frustrare, furie și dispreț față de bărbat. Dacă rămâne netratată, situația poate duce la creșterea iritabilității, la dificultăți interpersonale și la adâncirea rupturii emoționale. Bărbatul percepe lamentări, în timp ce femeia percepe indiferență.
Numai un medic poate identifica și poate diagnostica corect o posibilă problemă de EP și, dacă este cazul, poate prescrie tratamentul adecvat. Deoarece chiar și discuțiile despre această disfuncție sexuală pot reprezenta uneori o problemă, doar 9% dintre bărbații cu EP solicită sfaturi specializate de la medic.

De asemenea, o femeie care împărtășește povara EP poate contribui la găsirea soluției. De fapt, rolul femeii este esențial și poate facilita conștientizarea problemei de către partener, iar cei doi pot căuta o soluție împreună. Adesea, bărbații merg la medic datorită femeii. Aceasta reprezintă singura metodă de a diagnostica corect problema, de a găsi cauza acesteia și, dacă este nevoie, de a oferi un tratament eficient. Este esențial ca orice bărbat care suferă de EP să încerce să ”spargă gheața” și să știe că medicul său îl va înțelege și îi va da sfaturi.
Există câteva instrumente care pot ajuta bărbații cu EP și partenerele acestora să obțină o evaluare mai obiectivă, de exemplu testul PEDT (vă rugăm să rețineți că testul PEDT nu înlocuiește diagnosticul medicului), care poate fi de asemenea util ca punct de pornire în conversația cu un medic.

În timp ce unii bărbați doresc să își ascundă afecțiunea, studiile au demonstrat că acele cupluri care comunică deschis și onest în legătură cu disfuncția sexuală masculină au cele mai mari șanse de a gestiona eficient această problemă. Bărbații care își implică partenerele, descoperă adesea că acestea sunt la fel de interesate de intimitatea sexuală și că doresc să le ofere sprijinul. Aceasta ajută cuplul respectiv să gestioneze mai ușor problema împreună.
Femeia poate discuta cu blândețe cu partenerul său, ajutându-l să conștientizeze problema. Ea joacă un rol fundamental prin susținerea partenerului, care are nevoie să își dea seama că problema poate fi rezolvată mergând împreună la medic.

Un sfat: este important să ajutăm cuplul să înțeleagă că actul sexual înseamnă mai mult decât “durată”. Acest timp este necesar, însă nu este o condiție suficientă pentru o experiență sexuală cu adevărat satisfăcătoare! Învățarea extinderii ”hărții sexuale” și împărtășirea creșterii excitației în privința abilităților erotice pot ajuta cuplul respectiv să depășească ”perspectiva minimalistă a performanței în legătură cu timpul” și să obțină un repertoriu sexual mai variat, mai bogat și mai satisfăcător. Acesta este motivul pentru care abordarea terapeutică perfectă în cazul EP implică modificări ale stilului de viață, sfaturi psihosexuale pentru cuplu (partenera poate avea de asemenea nevoie de ajutor pentru probleme sau preocupări independente!) și medicamente adecvate, atunci când este cazul.

Referințe
  1. Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.
  2. Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.
  3. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3) 816-824.