Educația sexuală. Dragostea este un joc pentru doi

Importanța dreptului femeii la plăcere. Plăcerea sexuală, chiar dacă este detașată de scopul procreației, reprezintă în egală măsură dreptul femeii și al bărbatului, iar acest lucru trebuie învățat. Este important ca bărbații tineri să învețe că, în timpul actului sexual, poate fi obținută o relație bună între parteneri doar dacă fiecare dintre aceștia satisface nevoile și așteptările celuilalt.

Într-adevăr, reciprocitatea dintr-o relație poate crea o intimitate și complicitate solide, care mențin dorința vie. Însă femeile sunt de pe Venus și bărbații sunt de pe Marte, iar diferențele dintre sexe sunt valabile și în privința plăcerii sexuale. Sexualitatea bărbatului este sinonimă cu auto-afirmarea și posesiunea. În timpul actului sexual, acesta este concentrat asupra obținerii plăcerii și a controlului performanței sale sexuale. Pe de altă parte, femeia experimentează actul sexual ca pe un joc care trebuie jucat în mod egal. Niciunul dintre parteneri nu îl domină pe celălalt, ceea ce creează cadrul ideal pentru obținerea plăcerii. Gândiți-vă doar cât este de diferită prima experiență sexuală pentru un bărbat și pentru o femeie. Majoritatea femeilor privesc prima experiență sexuală ca pe un cadou pentru partener, în timp ce mulți bărbați o privesc în general ca pe un "stigmat" de care trebuie să scape.

Cum pot două lumi aparent diferite să ajungă la o stare de satisfacție sexuală reciprocă? A fost dezvoltat un model, denumit "modelul reciprocității", care se bazează pe două teorii:

  • teoria schimbului
  • teoria egalității

Teoria schimbului consideră că relația de cuplu este ca o investiție: costurile și beneficiile, timpul și resursele disponibile trebuie cumulate pentru a primi companie și plăcere sexuală. Desigur, o relație va dura cât timp beneficiile depășesc "costurile". Pe de altă parte, teoria egalității presupune ca ambii parteneri să primească exact cât au oferit, pe baza unei reguli de fair play, pentru a asigura o relație de durată. Pe scurt, se pare că pentru obținerea reciprocității sexuale nu este nevoie decât de ghidarea fiecăruia dintre parteneri prin preferințele celuilalt, care la rândul său trebuie să asculte preferințele partenerului, și alternanța momentelor în care se oferă și se primește în timpul actului sexual.

Referințe
  1. Elmerstig E, Wijma B, Sandell K, Berterö C. J Psychosom Obstet Gynaecol. 2012;33(3):129-34.
  2. Carpenter LM. Gender & Society, Vol. 16 No. 3, June 2002 345-365.
  3. Heino J, Ojanlatva A. Patient Education and Counseling 2000;39:69–175