Sexualitatea feminină. Rolul satisfacției

Sexualitatea s-a schimbat profund în urma revoluției sexuale, care a exercitat o presiune de ”performanță” atât asupra bărbaților, cât și asupra femeilor. Înainte de aceasta, mulți bărbați treceau direct la penetrare în timpul actului sexual, considerând că acesta este principalul lor obiectiv, în timp ce majoritatea femeilor tânjeau după manifestarea tandreții fizice și doreau să exploreze alte metode de exprimare a intimității sexuale și fizice.

În ultimii ani, unii sexologi au subliniat că trecem printr-un proces de creare a unui nou limbaj de exprimare. Femeile le arată bărbaților ceea ce își doresc în plan fizic, în timp ce bărbații devin mai deschiși față de partenerele lor sexuale în legătură cu viața sexuală în loc să încerce ”să se afle la comandă” în toate momentele, acceptând erotismul participării reciproce complete într-o nouă formă a schimbului sexual.
Capacitatea femeii de a-și exprima nevoile sexuale și emoțiile este fundamentală pentru bunăstarea și armonia în cuplu. În prezent, femeile au nevoie să rupă tăcerea și să discute cu partenerii lor.
Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, funcția sexuală poate fi considerată un ”cerc virtuos” care combină dorința, excitația, orgasmul și satisfacția.

Grafic: Cercul virtuos al funcției sexuale

Dorința: dorința sexuală rezultă în urma mai multor factori interni și externi care induc nevoia de a face sex. Acesta este un fenomen care evoluează și care, la femei, este influențat de diferitele stări fiziologice și de emoții, de ciclul menstrual, sarcină etc…

Excitația: cu cât este mai mare intensitatea excitației fizice și mentale, cu atât este mai mare probabilitatea de a avea un orgasm care va fi intens și plin de satisfacție.

Orgasmul: este considerat punctul culminant al ciclului de răspuns sexual; intensitatea orgasmului depinde de gradul excitației fizice și mentale și este alimentată de o intimitate erotică stimulantă între parteneri.

Satisfacția: exprimă o judecată subiectivă, personală, în legătură cu actul sexual.
Intensitatea dorinței și a excitației, calitatea jocului erotic, intensitatea implicării emoționale, complicitatea și, de asemenea, contextul experienței sexuale: toți acești factori influențează gradul satisfacției obținute de femeie (și de bărbat) în urma actului sexual.

Referințe
  1. Hite S. The Hite Report; Dell Pub Inc. New York 1981.
  2. Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196.