Ce este ejacularea precoce?

Ejacularea precoce (EP)

este cea mai frecventă disfuncție sexuală a bărbaților cu vârsta < 60 de ani - 1 din 5 bărbați (conform definiției DSM-IV) raportează EP - totuși este și una dintre cele mai puțin diagnosticate și mai puțin tratate tulburări masculine. Aceasta reprezintă o proporție mai mare decât a celor care suferă de disfuncție erectilă.
Proporții semnificative ale populației masculine din lumea întreagă declară că au simptome de EP: aproximativ 20%-30% dintre bărbați raportează această afecțiune. Însă numai 9% solicită ajutorul medicului. Vezi: Despre EP

Existã dovezi

că cel puțin EP primară, care reprezintă majoritatea acestor cazuri, este parțial o tulburare psiho-relațională și parțial o tulburare organică. Aceasta se presupune că se asociază cu caracteristici specifice ale receptorilor și ale sistemului transportor serotoninergic, determinând în final reducerea concentrațiilor serotoninei, un neurotransmițător care (la nivelul sistemului nervos central) joacă un rol cheie în procesul ejaculării.
Diferiți factori psihologici și organici pot fi asociați în cazul aceluiasi individ. Descrisă pentru prima dată ca sindrom clinic în anul 1943 de către Bernard Shapiro, această afecțiune se împarte în două categorii: EP primară și EP secundară. Vezi: Ce înseamnã EP?

În cazul bãrbaților cu EP,

răspunsul sexual prezintă o secvență ejaculatorie considerabil redusă, care apare mai rapid și cu un control mai redus decât în cazul bărbaților fără EP. Prin urmare, EP nu poate fi redusă doar la problema timpului, ci cuprinde și alte elemente importante, cum sunt ”lipsa de control” asupra ejaculării, suferința personală și problemele de relație asociate EP și un nivel general scăzut al satisfacției în legătură cu actul sexual. De fapt, există trei criterii cheie pentru recunoașterea EP. Vezi: Cum știți dacã este vorba despre EP?

O viațã sexualã satisfãcãtoare

este esențială pentru orice relație de succes. Lipsa satisfacției sexuale poate determina sentimente de frustrare, furie și dezamăgire și poate avea un impact negativ asupra intimității și a armoniei în cuplu.
Disconfortul bărbatului (atât fizic, cât și psihologic) combinat cu satisfacția sexuală redusă a partenerei acestuia poate provoca probleme grave în viața sexuală și emoțională a cuplului. Vezi: EP și suferința personalã – EP și cuplurile

EP a fost consideratã inițial

o problemă psihologică și timp de mai multe decenii a aparținut acestui domeniu, acești pacienți fiind tratați exclusiv de terapeuții sexuali cu ajutorul terapiilor comportamentale și cognitive.
Tratamentele actuale pentru EP includ utilizarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală, precum și a preparatelor locale care sunt aplicate direct pe glandul și frenul penisului. Vezi: Ce se poate face?

De ce sunt atât de importante

evitarea auto-medicației, obținerea sfatului medicului și eliberarea medicamentelor prescrise de acesta exclusiv de către farmacistul dumneavoastră? Vezi: Evitați auto-medicația și protejați-vã împotriva falsificãrii

Referințe
  1. Althof SE et al. J Sex Med. 2010;7(9):2947-2969.
  2. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 4th edition. Text revision: DSMIV-TR. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2000.
  3. Broderick GA. J Sex Med 2006;3(4):295-302.
  4. EAU Guidelines on ED and PE 2012.
  5. Jannini EA, Simonelli C, Lenzi A. J Endocrinol Invest 2002;25(11):1006-1019.
  6. McCarty EJ. Core Evidence 2012;7:1-14
  7. McMahon CG, Jannini E, Waldinger M, Rowland D. J Sex Med 2013;10(1):204-229.
  8. Porst 2007.
  9. Rosenberg MT, Sadovsky R. Identification and diagnosis of premature ejaculation. Int J Clin Pract. 2007;61(6):903-908.