Prima dată: emoții și preludiu

Pentru o femeie, dorința și excitația sexuală depind de mai mulți factori. Printre aceștia se numără emoțiile, tandrețea și atenția acordată întregii experiențe, inclusiv preludiului. Bărbatul trebuie să învețe să împărtășească și să participe la această călătorie pentru satisfacția reciprocă. Mai ales în cazul primei experiențe sexuale, care reprezintă una dintre cele mai importante experiențe din viață. Deoarece acesta este un subiect tabu, suntem aproape întotdeauna nepregătiți pentru ceea ce se va întâmpla ”prima dată”. Totuși, controlul emoțiilor și preludiul sexual reprezintă ”abilități” esențiale pentru o relație satisfăcătoare pentru ambii parteneri.

Este de așteptat ca atunci când momentul acela sosește și ne aflăm în ziua primei experiențe sexuale, speranțele construite în timpul perioadei de așteptare riscă să distrugă totul. Anxietatea în legătură cu prima experiență sexuală nu aparține exclusiv bărbatului. Aceasta afectează și femeia, care se teme că va fi dureros, că nu va putea să se bucure pe deplin de această experiență sau că nu se va ridica la nivelul așteptărilor partenerului. Din acest punct de vedere, bărbatul împărtășește aceeași îngrijorare, care este în același timp egală și opusă: va putea să își satisfacă partenera? Este binecunoscut faptul că anxietatea privind performanța poate inhiba dramatic erecția și/sau controlul asupra ejaculării, ceea ce determină ejaculare precoce.

Prin urmare, nevoia de a vă demonstra dumneavoastră și partenerei că sunteți potrivit și competent interferează cu abilitatea de a vă bucura în voie de actul sexual. Există persoane care se concentrează aproape exclusiv asupra momentului penetrării și orgasmului (în special aupra propriului orgasm) și uită complet de cealaltă persoană, ignorând-o. În cazul activității sexuale, durata, preferințele și nevoile sunt foarte personale. Capacitatea de a cădea de acord în legătură cu toate aceste aspecte este o abilitate care se câștigă prin experiență. Însă chiar și în timpul primei experiențe sexuale se poate ajunge la un acord cu privire la aceste aspecte dacă evitați să abordați o poziție dominantă și, în loc de aceasta, dezvoltați abilitatea de a asculta sentimentele, nevoile și semnalele din partea celuilalt.

La bărbați, orgasmul coincide cu ejacularea, în timp ce la femei orgasmul coincide cu contracțiile repetate ale pereților vaginului. Pentru realizarea penetrării, organele genitale ale bărbatului și ale femeii trebuie să fie excitate suficient. Pentru a permite o penetrare mai ușoară, vaginul trebuie să fie lubrifiat și destins, în timp ce penisul trebuie să devină rigid și să rămână astfel. Preludiul este o metodă de a ajunge la o stare de excitație crescută și de a descoperi corpul celuilalt, ceea ce determină o plăcere sexuală mai mare. Zonele erogene variază de la o persoană la alta și cu cât este mai mare încrederea în ajutorul reciproc, cu atât mai mult persoana respectivă poate înțelege cum poate oferi plăcere partenerului. Din acest motiv, este important să ne facem timp pentru a explora atât propriul corp, cât și pe cel al partenerei. Cu alte cuvinte, fără limite.

Referințe
  1. Carpenter LM. Gender & Society 2002;16(3):345-365.