Masturbarea

Masturbarea prea rapidă poate determina ejaculare precoce dar uneori poate face şi ca bărbatul să reziste mai mult

ADEVARAT:

Masturbarea înaintea actului sexual, deși este parțial eficientă pe termen scurt, în final poate exacerba ejacularea precoce (EP) în loc să o amelioreze, deoarece bărbații ignoră sau reduc în mod deliberat senzațiile sexuale care trebuie controlate pentru ameliorarea acestei tulburări. În plus, masturbarea incorectă (graba permanentă de a obține orgasmul), poate afecta suplimentar dezvoltarea mecanismelor de control asupra ejaculării.

Masturbarea de dinaintea actului sexual este una dintre așa-numitele tehnici comportamentale de auto-ajutor și este utilizată de muți bărbați tineri. Motivele care susțin teoretic această metodă sunt legate de faptul că, după masturbare, bărbatul poate crește parțial controlul asupra ejaculării, învățând să recunoască semnele de excitație sexuală crescută și modul în care își poate menține nivelul excitației sexuale sub intensitatea care determină reflexul de ejaculare. În plus, penisul este desensibilizat, ceea ce determină o întârziere mai mare a ejaculării după perioada de recuperare.

Totuși, eficacitatea tehnicilor comportamentale de auto-ajutor nu este susținută de studii controlate. În plus, experiența clinică sugerează că orice ameliorare obținută prin aceste tehnici nu se menține în general pe termen lung.

Referințe
  1. Corona G, Ricca V, Boddi V et al. J Sex Med 2010;7(1 Pt 1):182-191.
  2. Rowland DL, Strassberg DS, de Gouveia Brazao CA, Slob AK.J Psychosom Res 2000;48(1):69-77.
  3. Corty EW.J Sex Med 2008;5(11):2694-2702.
  4. Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.
  5. EAU Guidelines 2012.