Scrisoarea ARU

Asociația Română de Urologie

Există o nevoie evidentă de a crește gradul de conștientizare cu privire la Ejacularea Precoce deoarece mulți pacienți şi multe cupluri suferă în tăcere din cauza acestei probleme medicale.
Ideea "Nu doar un moment" a apărut ca urmare a acestui fapt.

Ejacularea Precoce (EP) este cea mai comună disfuncţie sexuală la bărbaţii între 18 şi 60 de ani - 1 din 5 bărbați (în conformitate cu definiția DSM-IV) declară că suferă de EP. Cu toate acestea, EP este una dintre cel mai puţin tratate şi sub diagnosticate tulburări de dinamică sexuală la barbaţi.

Milioane de bărbați și partenerele lor se confruntă cu această problemă medicală, care cauzează frustrare în cadrul vieţii sexuale şi în relaţia de cuplu. Ei se simt adesea ruşinaţi, jenaţi sau stresaţi pentru că sunt copleşiţi de situație și nu știu cum să o gestioneze. Prin urmare, în loc să caute activ ajutor medical/profesional, ei evită să se prezinte la cabinetul medicului și se comportă ca și când problema pur și simplu nu există, sau caută ajutor neprofesional în sex-shops.

Dacă cineva nu este conștient că Ejacularea Precoce este o problemă medicală și că există soluții viabile, este puţin probabil că va apela la ajutorul medicului. Prin urmare, bărbaţii care suferă de EP evită posibilitatea de îmbunătăţire a calității vieții lor sexuale și obținerea relațiilor sănătoase și satisfăcătoare pe care le merită.

Ştim mult mai multe acum despre Ejacularea Precoce decât ştiam în urmă cu zece ani.
Între timp, avem instrumentele și soluțiile adecvate pentru a îmbunătăți în mod semnificativ viața sexuală a cuplurilor care se confruntă cu EP.
Tot mai mulţi medici au devenit mult mai familiarizaţi cu nevoile pacientului cu EP. Suntem mai conștienți de dificultățile acestor pacienţi și suntem sensibilizați la nevoile lor. Suntem în situaţia favorabilă de a putea oferi soluţii adaptate individual.

Există încă o nevoie dramatică de a crește gradul de conștientizare cu privire la impactul EP asupra calităţii vieţii şi a relaţiilor pacienţilor/cuplurilor. Studii reprezentative au arătat că doar 9% dintre bărbaţii care suferă de EP se prezintă la cabinetul unui medic și caută ajutor medical. Aceste date descurajante arată că, în prezent, prea mulţi barbaţi sunt convinşi că EP nu este o afecţiune sau nu sunt constienţi de faptul că există soluții satisfăcătoare disponibile.

Responsabilitatea noastră - în domeniile medical şi public- este aceea de a-i încuraja pe bărbaţii cu EP să apeleze la ajutor profesionist.
Aceasta este exact ceea ce campania "Nu doar un moment" vrea să facă prin transmiterea acestor mesaje simple, dar cruciale şi se adresează unui numar cât mai mare de bărbaţi cu EP şi partenerelor lor:

  • Nu te ruşina, nu ești singur, Ejacularea Precoce este raportată de 1 din 5 bărbaţi;
  • Nu ignora sau nega problema ta, ci ia măsuri; tu și partenera ta meritaţi o viață sexuală mai bună, deoarece Ejacularea Precoce poate fi tratată cu succes.
  • Nu te simţi jenat să discuţi cu medicul despre problema ta: aceasta este o afecțiune care trebuie abordată dacă tu (sau partenerul tău) suferi. Sunt disponibile soluții care pot îmbunătăți cu adevărat calitatea vieții tale, precum și relația ta sexuală.

Asociația Română de Urologie