Orgasm clitoridian/orgasm vaginal (implicații pentru EP)

Dacă orgasmul vaginal nu ar exista (după cum susțin unii sceptici), EP nu ar fi devenit niciodată o problemă. Însă există. De fapt, în timp ce bărbatul are doar o “poartă” principală pentru obținerea plăcerii, femeia are cel puțin două - vaginul și clitorisul. Femeile, în funcție de experiențele sexuale pe care le-au avut și, de asemenea, conform mai multor studii științifice, pot avea un orgasm generat de stimularea clitorisului, a vaginului sau a ambelor. Există și opinii care susțin existența unui al treilea tip de orgasm derivat din stimularea colului uterin, însă proporția femeilor care îl pot experimenta pe acesta este foarte mică.

Care sunt diferențele incontestabile dintre aceste două tipuri de orgasm? Orgasmul clitoridian este experimentat cel mai frecvent și, probabil, poate fi obținut de toate femeile. Clitorisul este expus, poate fi stimulat cu ușurință și rapid și, la apariția orgasmului, corpul este invadat de o senzație de căldură și electricitate. Totuși, unele femei au un clitoris mai sensibil decât altele, iar stimularea acestuia poate fi deranjantă și poate determina mai degrabă disconfort decât plăcere. Dimpotrivă, orgasmul vaginal este experimentat mult mai rar (20-30%) și este asociat cu penetrarea din timpul actului sexual. Presiunea și frecarea extinse către o regiune a peretelui vaginal anterior, identificată ca fiind mult discutatul punct G, determină un orgasm mai intens, caracterizat printr-o senzație pulsatilă profundă.

Orgasmul vaginal își are originea într-o zonă erogenă distinctă și nu este doar o simplă extensie a clitorisului în interiorul vaginului. Diferența dintre zonele de origine ale orgasmului vaginal și clitoridian este susținuă și de observațiile clinice. Cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare (RMN) în timpul actelor auto-erotice, s-a observat activarea unor arii senzitive diferite din creierul femeilor în funcție de tipul orgasmului - clitoridian, vaginal sau cervical.

Referințe
  1. Bolin A, Whelehan P. Human Sexuality: Biological, Psychological, and Cultural Perspectives. Taylor & Francis 2009.
  2. Mah K, Binik YM. J Sex Res. 2002;39(2):104-13.
  3. Flaherty JA, Davis JM, Janicak PG (Psychiatry: Diagnosis & therapy. A Lange clinical manual. Appleton & Lange (Original from Northwestern University) 1993.
  4. Jannini EA, Rubio-Casillas A, Whipple B, Buisson O, Komisaruk BR, Brody S. J Sex Med. 2012 Apr;9(4):956-65.