Întrebări și răspunsuri

1. Ce este ejacularea precoce (EP)?

Ejacularea precoce (EP) este o afecțiune medicală complexă și reprezintă cea mai frecventă disfuncție sexuală la bărbații cu vârsta < 60 de ani. Deși, conform definiției DSM-IV pentru EP, 1 din 5 bărbați raportează EP, aceasta este și una dintre cele mai puțin diagnosticate tulburări masculine. Poate fi o afecțiune cronică, prezentă adesea de la prima experiență sexuală (EP primară) sau poate să apară mai târziu în urma unei alte afecțiuni medicale (EP secundară).

International Society for Sexual Medicine (ISSM, Societatea Internațională de Medicină Sexuală) a definit EP primară ca: “o disfuncție sexuală masculină caracterizată prin:

 • ejaculare care are loc întotdeauna sau aproape întotdeauna înainte sau după aproximativ un minut de penetrare vaginală; și:
 • incapacitatea de amânare a ejaculării în toate sau aproape toate penetrările vaginale; și:
 • consecințe personale negative, de exemplu suferință, neplăcere, frustrare și/sau evitarea intimității sexuale”.

Bibliografie:

 1. Althof SE et al. J Sex Med. 2010;7(9):2947-2969.
 2. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 4th edition. Text revision: DSMIV-TR. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2000.
 3. Broderick GA. J Sex Med 2006;3(4):295-302.
 4. EAU Guidelines on ED and PE 2012.
 5. McMahon CG et al. J Sex Med 2008;5:1590–1606.
 6. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Vezi mai multe despre ce înseamnă EP

2. Ce interval de timp, de la penetrare până la ejaculare, este considerat “normal”?

Timpul considerat normal variază în funcție de mai mulți factori și poate fi diferit de la o persoană la alta (sau de la un cuplu la altul). În studiile efectuate asupra populației generale masculine (care au inclus bărbați cu ejaculare precoce, EP, și fără EP) pentru investigarea valorilor medii ale timpului până la ejaculare după penetrarea vaginală, bărbații fără EP au raportat o valoare medie de aproximativ 7 minute, cu o durată de până la 20-25 de minute.

Conform International Society for Sexual Medicine (ISSM, Societatea Internațională de Medicină Sexuală), la bărbații cu EP “ejacularea are loc întotdeauna sau aproape întotdeauna înainte sau după aproximativ un minut de penetrare vaginală”. Însă este important de reținut că EP nu este doar o problemă de timp: lipsa controlului asupra ejaculării și impactul negativ asupra relației cu partenera sunt factori la fel de importanți pentru definiția ejaculării precoce.

Bibliografie:

 1. Althof SE et al. J Sex Med. 2010;7(9):2947-2969.
 2. Broderick GA. J Sex Med 2006;3(4):295-302.
 3. EAU Guidelines on ED and PE 2012.
 4. McMahon CG et al. J Sex Med 2008;5:1590–1606.
 5. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Vezi mai multe despre ce înseamnă EP

3. Ejacularea prea rapidă este o afecțiune rară?

O proporție semnificativă a populației de sex masculin din întreaga lume raportează simptome de ejaculare precoce (EP): aproximativ 20% - 30% dintre bărbați raportează că ei consideră că ejaculează prea rapid. Însă doar 9% cer ajutorul medicului.

Bibliografie:

 1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 4th edition. Text revision: DSMIV-TR. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2000.
 2. EAU Guidelines on ED and PE 2012.
 3. McMahon CG et al. J Sex Med 2008;5:1590–1606.
 4. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Vezi mai multe despre ce înseamnă EP

4. Dacă ejaculez prea rapid de fiecare dată (sau aproape de fiecare dată) în timpul actului sexual, este vorba despre EP?

Atunci când ejacularea apare prea devreme, iar această problemă este persistentă sau cronică (debut de la prima sau aproape prima experiență sexuală), probabil că este vorba despre ejaculare precoce (EP).

Însă timpul până la ejaculare nu reprezintă singurul criteriu pentru stabilirea diagnosticului de EP. Trebuie să fie prezente și lipsa controlului asupra ejaculării și impactul negativ al acestei probleme asupra vieții sexuale, ceea ce determină emoții negative, de exemplu suferință. În orice caz, doar medicul poate diagnostica cu certitudine EP.

Bibliografie:

 1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.
 2. McMahon CG et al. J Sex Med 2008;5:1590–1606.
 3. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Vezi mai multe despre diagnosticul de EP

5. EP este un tip de DE?

Ejacularea precoce (EP) este confundată adesea cu disfuncția erectilă (DE). Cu toate acestea, EP și DE sunt afecțiuni medicale complet diferite. În EP, erecția este normală, dar ejacularea apare în general înaintea penetrării vaginale sau la aproximativ 1-2 minute după aceasta; EP este caracterizată prin incapacitatea de a controla sau a întârzia ejacularea, apare chiar mai frecvent decât DE, poate să apară de la prima experiență sexuală în aproximativ 50% dintre cazuri3 și este prezentă în mod egal în toate grupele de vârstă la adulți.

Dimpotrivă, DE reprezintă incapacitatea persistentă de a obține și de a menține o erecție suficient de mult timp pentru a permite o performanță sexuală satisfăcătoare, nu are nicio legătură cu controlul asupra ejaculării2 și este mai frecventă la bărbații cu vârstă mai înaintată.

În plus, cele două afecțiuni medicale pot să apară împreună: bărbații cu EP au o probabilitate mai mare de a raporta și DE. Studiile publicate în literatură, precum și experiența clinică, au demonstrat că nu rareori bărbații cu EP secundară au și DE asociată.

De asemenea, procesul normal de după ejaculare este detumescența peniană, însă bărbații cu EP, care ejaculează prea devreme și cu o lipsă de control asupra ejaculării, pot confunda detumescența ”normală” cu o problemă a funcției erectile. Anxietatea de performanță joacă un rol major în cazul bărbaților care suferă de ambele disfuncții sexuale, DE și EP, și contribuie în timp la agravarea ambelor simptome.

Oricum, în ambele cazuri, DE și EP, atitudinea corectă este prezentarea la medic pentru a obține un diagnostic corect (dacă este cazul).

6. Cum pot să știu că este EP?

EP nu este numai o problemă de ”durată”, ci și de ”lipsă de control” asupra ejaculării și de satisfacție scăzută în legătură cu actul sexual. Totuși, EP poate fi diagnosticată doar de către un medic, care poate recomanda și examenele și testele necesare pentru a exclude cauzele organice ale problemei.

Bibliografie:

 1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.
 2. McMahon CG et al. J Sex Med 2008;5:1590–1606.
 3. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Vezi mai multe despre diagnosticul de EP

7. Există tipuri diferite de EP?

Da, există un acord general între experții medicali cum că, din punct de vedere etiologic, ejacularea precoce (EP) trebuie să fie împărțită în categoriile primară și secundară. EP prezentă dintotdeauna, denumită anterior EP primară, se manifestă de la prima (sau aproape prima) experiență sexuală, continuă pe parcursul întregii vieți și există în toate tipurile de activitate sexuală.

De asemenea, este posibil ca EP să fi apărut mai târziu pe parcursul vieții și este denumită EP dobândită (sau tipul secundar). În acest caz, aceasta poate fi rezultatul unei alte afecțiuni medicale.

Aproximativ 65% dintre bărbații care raportează EP suferă de tipul primar. Aceasta este o afecțiune cronică caracterizată prin:

 • debut de la prima (sau aproape prima) experiență sexuală;
 • persistență pe parcursul vieții și posibilă agravare odată cu înaintarea în vârstă;
 • ejacularea apare prea rapid (în mai puțin de 1 minut în 90% dintre cazuri);
 • ejacularea apare prea rapid în toate (sau aproape toate) încercările de act sexual;
 • ejacularea apare prea rapid cu toate (sau aproape toate) partenerele.

Unii bărbați ejaculează chiar în timpul fazei de preludiu, înainte de penetrare sau la primul contact cu vaginul (așa-numita ejaculare ante portas). 49% dintre bărbații cu EP afirmă că ejaculează înaintea penetrării cel puțin ocazional.

EP secundară:

 • se manifestă într-un anumit moment al vieții, cu debut treptat sau brusc, după o perioadă de ejaculare normală;
 • poate fi asociată cu boli endocrine (de exemplu, tulburări ale hormonilor tiroidieni) sau urologice (de exemplu, prostatită), cu probleme anatomice (de exemplu, fren scurt, hipersensibilitatea glandului, fimoză etc.), cu probleme neurologice, psihologice sau relaționale, cu experiențe sexuale traumatice sau ca reacții adverse ale administrării unor medicamente sau ale consumului de droguri;
 • poate să apară doar cu o parteneră sau cu anumite partenere (așa-numita EP situațională).

Bibliografie:

 1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.

Vezi mai multe despre ce înseamnă EP

8. EP depinde de vârstă?

Spre deosebire de disfuncția erectilă (DE), a cărei prevalență crește odată cu înaintarea în vârstă, ejacularea precoce (EP) afectează bărbații din toate grupele de vârstă. Poate să apară după prima (sau aproape prima) experiență sexuală sau se poate dezvolta mai târziu pe parcursul vieții, însă este mai frecvent o problemă a bărbatului tânăr . Apariția EP este legată mai mult de noutatea experienței sexuale (o parteneră nouă sau o situație diferită) decât de vârsta bărbatului.

Bibliografie:

 1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.

9. Care este cauza EP?

Ejacularea precoce (EP) este o afecțiune medicală. Se presupune că EP cronică (așa-numita EP primară) este asociată cu reducerea nivelurilor serotoninei, un neurotransmițător care joacă un rol esențial în ejaculare. Toate dovezile susțin o implicare genetică în cazul EP primare.
Multe alte afecțiuni și boli – de exemplu prostatita, tulburările tractului urinar sau bolile endocrine – pot avea un impact negativ asupra ejaculării și pot provoca EP secundară, care poate fi și o reacție adversă a medicamentelor sau o consecință a consumului de droguri sau una dintre manifestările problemelor sociale, psihologice sau interpersonale.

Bibliografie:

 1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.

Vezi mai multe despre ce înseamnă EP

10. Prostatita poate determina EP?

Da, prostatita poate fi un factor de risc important. Ținând cont de rolul prostatei în mecanismul ejaculării, inflamația prostatei poate provoca EP (EP secundară). Tratamentul prostatitei (de exemplu, cu antibiotice) restabilește de obicei tiparul de ejaculare normal, în timp ce prostatita netratată poate intensifica problema pe termen lung.

Din acest motiv, dacă bănuiți că aveți EP, trebuie să mergeți la medic (de exemplu, urolog) pentru a identifica cauza (cauzele) și pentru a primi tratament.

Bibliografie:

 1. El-Nashaar A, Shamloul R. J Sex Med. 2007;4(2):491-496.
 2. Screponi E, Carosa E, Di Stasi SM et al. Urology. 2001;58(2):198-202.

Vezi mai multe despre ce înseamnă EP

11. Este posibil ca un fren scurt să fie cauza EP?

Poate fi. Dimensiunea mica a frenului (banda de țesut elastic de sub penis care ajută la contracția prepuțului deasupra glandului) poate contribui la cauzele EP.

Dacă frenul este prea scurt, acesta restricționează deplasarea prepuțului în timpul erecției și determină o stimulare sexuală excesivă. De fapt, peste 40% dintre bărbații cu EP primară au un fren scurt.

Pacienții care au EP și fren scurt trebuie să contacteze medicul, care poate lua în considerare posibilitatea frenectomiei (îndepărtarea chirurgicală a frenului).

Bibliografie:

 1. Gallo L, Perdonà S, Gallo A. J Sex Med. 2010;7(3):126976.

12. Varicocelul poate provoca EP?

A fost identificată o posibilă relație între varicocel, prostatită și tulburările ejaculatorii, de exemplu EP. În caz de varicocel, este important să mergeți la medic, deoarece acesta poate afecta fertilitatea.

Bibliografie:

 1. Lotti F, et al. J Sex Med. 2009 Oct;6(10):2878-2887

13. Pot avea simultan si PE și DE?

EP și DE sunt disfuncții sexuale foarte diferite, dar chiar dacă EP nu este neapărat asociată cu o deficiență a erecției, acestea se pot asocia uneori. Un procent semnificativ de bărbaţi cu EP au raportat și DE (31,9%), în special în cazurile în care EP apare odată cu înaintarea în vârstă, deoarece incidența DE crește odată cu înaintarea în vârstă.

În cazul bărbaților cu DE, care au nevoie de stimulare peniană constantă pentru a menține o erecție penetrantă, incidența EP tinde să fie mai mare, probabil din cauza fricii că nu vor putea menține o erecție satisfăcătoare, fapt care determină bărbatul respectiv ”să grăbească” actul sexual. Pe de altă parte, s-a sugerat că EP poate duce la dezvoltarea DE în timp.

Bibliografie:

 1. Jannini EA, Lombardo F, Lenzi A. Int J Androl. 2005 Dec;28 Suppl 2:40-45.

Vezi mai multe despre EP și DE

14. EP poate să apară și în relații homosexuale?

Ejacularea precoce (EP) este o disfuncție sexuală masculină și nu are nimic de-a face cu orientarea sexuală. De fapt, după cum sugerează unele dovezi, aceasta nu modifică semnificativ tiparul clinic al disfuncției ejaculatorii, iar EP este la fel de frecventă la bărbații homosexuali ca și la cei heterosexuali.

Timpul de latență a ejaculării este măsurat în funcție de timpul până la ejacularea intravaginală (TLEI) – ceea ce determină excluderea activităților sexuale homosexuale din protocoalele experimentale – studiile privind EP au fost realizate doar asupra cuplurilor heterosexuale.

Bibliografie:

 1. Jern P, Santtila P, Johansson A et al. J Sex Marital Ther. 2010;36(4):303-312.

15. EP îmi afectează relația cu partenera?

Sănătatea și satisfacția sexuală sunt extrem de importante pentru bunăstarea unei persoane, pentru calitatea vieții acesteia și, de asemena, pentru a avea o relație bună cu partenerul. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că ”o viață sexuală satisfăcătoare, sigură și plăcută” reprezintă un aspect central al existenței umane.

Există numeroase aspecte legate de ejacularea precoce (EP) care pot avea un impact negativ asupra cuplului. Disconfortul bărbatului (atât fizic, cât și psihologic) asociat cu reducerea satisfacției partenerei în legătură cu actul sexual poate determina probleme grave în viața sexuală și emoțională a cuplului. În cazul bărbaților cu EP și al partenerelor acestora, lipsa de control duce la insatisfacție, la senzația că lipsește ceva din relație și la afectarea sentimentului de intimitate. Cu alte cuvinte, EP determină un dezechilibru în relația de cuplu și creează neînțelegeri și disconfort.

Ejacularea precoce afectează cuplul în diferite moduri. Există două tipuri principale de consecințe: efectele asupra satisfacției sexuale și cele psihologice. Din punct de vedere psihologic, 25% dintre respondenți au avut un nivel al satisfacției scăzut sau foarte scăzut. 52% dintre partenerele pacienților cu EP nu au avut orgasm în comparație cu 21% în grupul de control. 75% dintre partenerele pacienților cu EP au raportat probleme de excitație în comparație cu doar 20% în grupul de control. Într-un studiu observațional din Europa asupra EP, doar 53% dintre partenerele sexuale ale bărbaților cu EP au prezentat mai mult sau mai puțin orgasme în mod regulat în timpul actului sexual, în timp ce aceasta s-a întâmplat la 84% dintre partenerele bărbaților fără EP.

Din perspectivă psihologică, partenerele pacienților cu ejaculare precoce raportează că s-au simțit ”incomod” cu partenerul lor, 50% dintre acestea prezintă suferință și 32% au dificultăți interpersonale.

Din acest motiv, EP este o problemă pe care partenerii din cuplu trebuie să o abordeze împreună. Studiile au demonstrat că acele cupluri care comunică deschis și onest în legătură cu disfuncția sexuală masculină au cele mai mari șanse de a gestiona eficient această problemă. Partenera joacă un rol fundamental prin susținerea bărbatului cu EP, care are nevoie să își dea seama că această problemă poate fi rezolvată dacă merg împreună la medic.

Bibliografie:

 1. UN. The Right to Reproductive and Sexual Health. http://www.un.org/ecosocdev/geninfo/women/womrepro.htm
 2. Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196
 3. Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.

Vezi mai multe despre suferința personală și relația cu partenera.

16. Ce se poate întâmpla în relația mea dacă neglijez să fac ceva în legătură cu ejacularea precoce?

Disconfortul bărbatului (atât fizic, cât și psihologic) asociat cu reducerea satisfacției partenerei în legătură cu actul sexual poate determina probleme grave în viața sexuală și emoțională a cuplului. Bărbații cu ejaculare precoce (EP) și partenerele acestora pot prezenta:

 • afectarea funcției sexuale;
 • mai puțină satisfacție în timpul actului sexual;
 • reducerea calității vieții;
 • creșterea nivelului de suferință;
 • mai multe dificultăți interpersonale.

Bibliografie:

 1. McCarty EJ. Core Evidence 2012;7:1-14.
 2. McMahon CG et al. J Sex Med 2011;8:524-539.

Vezi mai multe despre suferința personală și relația cu partenera.

17. EP poate avea un impact asupra fertilității cuplului?

Într-un cuplu fără probleme de fertilitate, bărbatul cu ejaculare precoce (EP) poate fertiliza ovulul dacă ejacularea are loc în timpul penetrării (chiar dacă se produce prea devreme) și nu înainte de introducerea penisului în vagin (ejaculare ante portas). În ultimul caz, este recomandat un consult la medic, deoarece este probabil ca acesta să vă poată recomanda o soluție.

18. EP este tratabilă?

Ejacularea precoce (EP), atât cea cronică (primară), cât și cea dobândită, este o afecțiune medicală. În cazul în care este secundară, EP poate fi vindecată. De exemplu, dacă medicul constată că EP este determinată de o altă boală, de exemplu de prostatită, terapia antibiotică va rezolva inflamația cu un efect pozitiv și asupra EP.

În forma primară a EP, există diferite opțiuni de tratament care pot fi prescrise de medic. Prin urmare, aveți nevoie de un medic care să decidă dacă și ce tratament este indicat în cazul dumneavoastră.

Prin urmare, dacă credeți că aveți EP, trebuie să rețineți că EP este o afecțiune medicală frecventă care trebuie și poate fi tratată. Evitați să încercați să o tratați singur deoarece acest lucru este mai mult ca sigur inutil și probabil periculos. Mergeți la medic, pentru a obține diagnosticul și tratamentul corect deoarece sunt disponibile soluții sigure și eficiente.

Bibliografie:

 1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.

19. Remediile pentru tratamentul EP pot fi periculoase?

Ejacularea precoce (EP) este o afecţiune care poate fi tratată; initial a fost considerată o problemă psihologică și, timp de mai multe decenii, a fost tratată doar cu terapii comportamentale și cognitive. Ulterior, au devenit disponibile tratamente farmacologice, cum sunt medicamentele pe bază de prescripție medicală și preparatele cu administrare locală.

În orice caz, consultația medicală este singura metodă sigură pentru un diagnostic și un tratament corect. Doar medicul poate identifica cauzele (dacă este EP primară sau secundară) și cele mai adecvate terapii în cazul dumneavoastră. Și numai un medic poate prescrie tratamentele farmacologice disponibile.

Adevăratul pericol este auto-medicația. Dacă medicul a prescris un tratament farmacologic, de exemplu un medicament, este important să fiți absolut sigur că produsul cumpărat este original și că nu este contrafăcut. Este importantă administrarea medicamentelor originale, în primul rând pentru sănătatea dumneavoastră și, de asemenea, pentru siguranța dumneavoastră, deoarece s-a descoperit că medicamentele false conțin substanțe foarte periculoase. Din acest motiv, trebuie să cumpărați întotdeauna medicamentele prescrise de medical dumneavoastră, de la un farmacist de încredere pe care îl cunoașteți și în care aveți încredere sau de la o farmacie online autorizată și certificată (trebuie să știți că farmaciile online sunt autorizate și sigure numai în unele țări).

Bibliografie:

 1. World Health Organisation. ICD-10;1992. p. 355–356.
 2. www.eaasm.eu "The Counterfeiting Superhighway" report.

Vezi mai multe despre siguranța remediilor

20. Îmi pot îmbunătăți controlul asupra ejaculării cu ajutorul tehnicilor de respirație?

Ejacularea precoce (EP) a fost considerată inițial o problemă psihologică și, timp de mai multe decenii, a fost tratată cu terapii comportamentale și cognitive. Dintre acestea, așa-numitele tehnici de control al respirației păreau să aibă un efect liniștitor și, la momentul respectiv, se părea că funcționează.

Însă experiența clinică și studiile științifice au sugerat că îmbunătățirile obținute prin aceste metode nu se mențin în general pe termen lung. Aceasta se întâmplă deoarece EP este o afecțiune medicală determinată de mai mulți factori. Factorii psihologici și cei fizici se pot asocia la aceeași persoană și numai un medic poate stabili un diagnostic exact și poate afla cea mai potrivită soluție. Nu mai trebuie să menționăm că, dacă vă concentrați întreaga atenție mai mult asupra respirației decât asupra partenerei, ce se va întâmpla cu relația, dar și cu satisfacția dumneavoastră?

Bibliografie:

 1. Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.

21. Masturbarea de dinaintea actului sexual poate fi utilă în tratamentul EP?

Masturbarea înaintea actului sexual, deși este parțial eficace pe termen scurt, în final poate exacerba ejacularea precoce (EP) în loc să o amelioreze, deoarece bărbații ignoră sau reduc în mod deliberat senzațiile sexuale care trebuie controlate pentru ameliorarea acestei tulburări. În plus, masturbarea incorectă (graba permanentă de a obține orgasmul), poate afecta suplimentar dezvoltarea mecanismelor de control asupra ejaculării.

Masturbarea de dinaintea actului sexual este una dintre așa-numitele tehnici comportamentale de auto-ajutor și este utilizată de muți bărbați tineri. Motivele care susțin teoretic această metodă sunt legate de faptul că, după masturbare, bărbatul poate crește parțial controlul asupra ejaculării, învățând să recunoască semnele de excitație sexuală crescută și modul în care își poate menține nivelul excitației sexuale sub intensitatea care determină reflexul de ejaculare. În plus, penisul este desensibilizat, ceea ce determină o întârziere mai mare a ejaculării după perioada de recuperare.

Totuși, eficacitatea tehnicilor comportamentale de auto-ajutor nu este susținută de studii controlate. În plus, experiența clinică sugerează că orice ameliorare obținută prin aceste tehnici nu se menține în general pe termen lung

Bibliografie:

 1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.
 2. Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.

22. De ce trebuie să merg la medic dacă doresc să găsesc o soluție pentru ejacularea precoce? Nu este suficient să discut despre EP cu partenera mea?

În cazul ejaculării precoce (EP), discutarea problemei cu partenera dumneavoastră este foarte importantă. Insatisfacția sexuală poate determina sentimente de frustrare, furie și dezamăgire și poate avea un impact negativ asupra intimității și armoniei în cuplu. În absența unei discuții deschise, ambii parteneri pot dezvolta un sentiment de inadecvare, care le poate afecta bunăstarea sexuală și chiar și stabilitatea cuplului.

Din acest motiv, EP este o problemă pe care partenerii din cuplu trebuie să încerce să o rezolve împreună. Dialogul reciproc unește cuplul și reprezintă una dintre cele mai eficiente ”arme” pentru obținerea unei soluții. De fapt, rolul partenerei este esențial și poate facilita conștientizarea problemei de către bărbat, iar cei doi pot căuta o soluție împreună. Adesea, faptul că bărbatul merge la medic este meritul femeii. În orice caz, este esențială și consultația medicală, deoarece aceasta reprezintă singura cale de a diagnostica corect problema, de a găsi cauzele și, dacă este cazul, de stabilire a unei terapii eficiente

23. De ce trebuie să merg la medic dacă doresc să găsesc o soluție pentru ejacularea precoce? Nu este suficient să găsesc o soluție pe internet?

Este foarte importantă obținerea de informații despre o afecțiune medicală, însă trebuie să alegeți o sursă de încredere. Site-urile de pe internet ale asociațiilor științifice sau cele susținute de acestea pot oferi informații utile și corecte cu privire la problemele medicale, însă în orice caz consultația medicală este fundamentală.

Informațiile disponibile pe internet nu au întotdeauna un suport științific, pot avea un efect derutant și pot genera mituri care nu au nicio susținere.

Ejacularea precoce (EP) este o afecțiune medicală care poate fi tratată, însă auto-medicația reprezintă un real pericol din cauza greșelilor de diagnostic și a riscului de a lua un tratament greșit. Numai medicul poate identifica cauzele (dacă este o EP primară sau secundară) și poate alege și prescrie cele mai potrivite tratamente. De asemenea, vă rugăm să rețineți că multe dintre tratamentele disponibile sunt medicamente care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală și, astfel, să aveți grijă la site-urile web care comercializează aceste tratamente fără solicitarea unei rețete, deoarece acestea pot fi farmacii online ilegale care vând medicamente contrafăcute.

Este importantă administrarea medicamentelor originale, în primul rând pentru sănătatea dumneavoastră și, de asemenea, pentru siguranța dumneavoastră, deoarece s-a descoperit că medicamentele false conțin substanțe foarte periculoase. Din această cauză, trebuie să cumpărați întotdeauna medicamentele prescrise de la un farmacist pe care îl cunoașteți și în care aveți încredere sau de la o farmacie online autorizată și certificată (trebuie să știți că farmaciile online sunt legitimate și, deci, autorizate și sigure, doar în unele țări).

Bibliografie:

 1. Jannini EA, Limoncin E, Ciocca G et al. J Sex Med 2012;9:2994–3001.
 2. Popovic M. Arch Sex Behav 2011;40:449–456.
 3. Malamuth N, Huppin M. Adolesc Med Clin. 2005;16(2):315-326.

24. Pe cine trebuie să contactez dacă vreau să găsesc o soluție pentru ejacularea precoce?

Dacă credeți că aveți EP, singura persoană care vă poate ajuta cu adevărat este medicul dumneavoastră.
EP reprezintă cu siguranță un subiect delicat, însă discuția deschisă cu un medic reprezintă singura cale corectă pentru a depăși problema. Numai medicul poate identifica cauzele (dacă este o EP primară sau secundară) și cele mai potrivite tratamente. Și numai medicul poate prescrie tratamentele farmacologice disponibile, dacă este cazul.

Depășirea tabuurilor și a sentimentului de rușine este un pas crucial. De asemenea, trebuie să discutați cu partenera dumneavoastră pentru a avea un sprijin puternic atunci când mergeți la medic și pentru a căuta împreună o soluție. Există de asemenea unele instrumente care vă pot ajuta pe dumneavoastră și pe partenera dumneavoastră să faceți o evaluare mai obiectivă, de exemplu testul PEDT (vă rugăm să rețineți că PEDT nu înlocuiește diagnosticul medicului), care poate fi util ca punct de pornire în conversația cu medicul.

25. Îmi este rușine să discut cu medicul despre EP. Ce pot face?

Discuțiile despre problemele sexuale și în special despre ejacularea precoce (EP) sunt întotdeauna complicate și provoacă rușine și anxietate. Prin urmare, este de înțeles că vă simțiți rușinat. Majoritatea bărbaților cu EP sunt sensibili față de eticheta de ”bărbat care ejaculează precoce” . În plus, majoritatea bărbaților sunt rușinați la gândul că trebuie să discute despre problema lor cu un străin cum este medicul. Acesta este motivul pentru care majoritatea bărbaților cu EP nu solicită ajutor din partea medicului, iar peste jumătate dintre bărbații care nu discută cu un medic despre EP spun că nu s-au gândit niciodată să facă acest lucru.

Însă, de fapt, este important să puteți depăși rușinea și să discutați cu medicul, deoarece aceasta este singura cale de a obține un diagnostic corect și un tratament eficient și, astfel, de a vă îmbunătăți calitatea relației sexuale. Există și unele instrumente care vă pot ajuta să depășiți tabuurile și rușinea: de exemplu, testul PEDT (vă rugăm să rețineți că PEDT nu înlocuiește diagnosticul medicului), care poate fi util ca punct de pornire în conversația cu medicul.

Numai medicul poate identifica cauzele (dacă este o EP primară sau secundară) și cele mai potrivite tratamente. Și numai medicul poate prescrie tratamentele farmacologice disponibile. Dimpotrivă, auto-medicația este în general inutilă sau, mai grav, dăunătoare și trebuie să fie evitată, deoarece implică multe riscuri (de exemplu, riscul utilizării unui remediu inadecvat sau ineficient). Însă, în primul rând, evitați să încercați să obțineți un medicament de pe internet de la comercianți online neautorizați.

Vă rugăm să rețineți că multe dintre tratamentele disponibile sunt medicamente care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală și, astfel, să aveți grijă la site-urile web care comercializează aceste tratamente fără solicitarea unei rețete, deoarece acestea pot fi farmacii online ilegale care vând medicamente contrafăcute. Este importantă administrarea medicamentelor originale, în primul rând pentru sănătatea dumneavoastră și, de asemenea, pentru siguranța dumneavoastră, deoarece s-a descoperit că medicamentele false conțin substanțe foarte periculoase. Din acest motiv, trebuie să cumpărați întotdeauna medicamentele prescrise de la un farmacist pe care îl cunoașteți și în care aveți încredere sau de la o farmacie online autorizată și certificată (trebuie să știți că farmaciile online sunt autorizate și sigure, numai în unele țări).

Bibliografie:

 1. Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.
 2. Porst H, Montorsi F, Rosen RC et al. Eur Urol 2007;51:816–824.

26. Partenera mea mă poate ajuta/ eu îmi pot ajuta partenera? Și cum?

Ejacularea precoce (EP) este o problemă pe care partenerii din cuplu trebuie să încerce să o rezolve împreună. Dialogul reciproc unește cuplul și reprezintă unul dintre cele mai eficiente ”instrumente” pentru găsirea unei soluții. O parteneră care împărtășește povara ejaculării precoce poate contribui și la găsirea soluției, discutând cu blândețe cu bărbatul și ajutându-l să conștientizeze problema, astfel încât acesta să poată căuta o cale de rezolvare. Adesea, faptul că bărbatul merge la medic este meritul partenerei, iar acest fapt reprezintă singura cale de stabilire a unui diagnostic corect al problemei, de găsire a cauzei și, dacă este necesar, de a urma un tratament adecvat.
În timp ce unii bărbați doresc să își ascundă boala, studiile au demonstrat că acele cupluri care comunică deschis și onest în legătură cu disfuncția sexuală masculină au cele mai mari șanse de a gestiona eficient această problemă.

Majoritatea bărbaților cu EP (peste 60%) au afirmat că ar fi solicitat tratament pentru EP dacă partenerea le-ar fi sugerat aceasta, iar aproximativ 75% dintre bărbații cu EP care au solicitat tratament au făcut aceasta pornind de la dorința de a crește satisfacția sexuală a partenerei.

Bibliografie:

 1. Porst H, Montorsi F, Rosen RC et al. Eur Urol 2007;51:816–824.

Vezi mai multe despre discuția cu partenera